colocviu 2001

post-colonialism și interculturalitate

Pe 30 martie și 1 aprilie, s-a desfășurat la Cluj colocviul Post-colonialism și interculturalitate organizat cu sprijinul Centrului de resurse pentru diversitate etnoculturală din Cluj. Au participat cercetători, critici și teoreticieni ai literaturii, comparatiști universitari din toată țara, precum și din Republica Moldova, Israel, Olanda și Statele Unite ale Americii. S-au prezentat comunicări și s-a discutat cu pasiune despre raporturile dintre culturi, despre identitatea culturală, despre diversitatea modelelor culturale ș.a.m.d. Au participat: Mircea Anghelescu, Adriana Babeți, Irina Bădescu, Ioana Bot, Lidia Bote, Corin Braga, Matei Călinescu (Bloomington, Indiana), Paul Cernat, Ruxandra Cesereanu, Romanița Constantinescu, Sanda Cordoș, Paul Cornea, Gabriel Coșoveanu, Monica Ghet, Andor Horvath, Ion Bogdan Lefter, Adrian Marino, Mircea Martin, Dan Manuca, Nicolae Mecu, Georgeta Moarcăs, Carmen Mușat, Alexandru Mușina, Mircea Muthu, Cosana Nicolae, Mădălina Nicolaescu, Tudor Olteanu (Amsterdam), Mircea Popa, Adrian Popescu, Maria Protase, Elona Prus (Chișinau), Octavian Schiau, Vasile Voia, Ion Volovici (Ierusalim). La sfârșitul colocviului, Adunarea Asociației, prezidată de Paul Cornea, a ales doi noi vicepreședinți, Mircea Martin și Mircea Muthu, iar ca secretar și secretar adjunct pe Liviu Papadima și Carmen Mușat.

Volumul 1 al Caietelor Echinox reia în paginile sale lucrările și intervențiile prezentate în cadrul colocviului. Manifestarea, prezentată pe larg și în paginile numerelor 61 și 62 ale revistei „Observator cultural”, s-a constituit și într-o omagiere a lui Adrian Marino cu prilejul împlinirii a 80 de ani.

Call for papers

Invitație de participare
Descarcă fișierul
call-for-papers.pdf

Program

Cluj-Napoca, 30 martie-1 aprilie 2001
Descarcă fișierul
program.pdf

Proceedings

Volumul Colocviului
Descarcă fișierul
volum.pdf

Ecouri

Articole despre Colocviile ALGCR

„După cum am mai informat, în cadrul colocviului organizat recent la Cluj de către Asociația de Literatură Comparată din România, o masă rotundă specială l-a omagiat pe Adrian MARINO în pragul împlinirii, în luna septembrie a acestui an, a vîrstei de 80 de ani. Nimic mai nepotrivit pentru Adrian Marino decît o sărbătorire formală, convenționala, „festivistă“. Ne-a mărturisit cu acea ocazie ca s-a opus deja cîtorva proiecte de „volume omagiale“ sau „numere omagiale“ pentru septembrie. Daca a acceptat – totuși – sa fie protagonistul recentei reuniuni de „comparatiști“, a făcut-o pentru ca nu se anunța deloc, dar deloc „festivista“. Și nici n-a fost: pur și simplu, între alte runde de dezbateri pe temele centrale ale colocviului, s-a discutat despre Adrian Marino – fără solemnitate, fără notabilități de vreun fel, într-un cadru „de lucru“, în micul cerc al unei comunități științifice de care se simte demult si definitiv legat.”